Tilless Mária Réka

A tánc már gyerekkorom óta fontos szerepet játszik az életemben. Először a néptánc lendületes világába csöppenve tapasztalhattam meg, hogy hogyan lehetek egy közösség részeként mégis felszabadultan önmagam. (néptánc színpadon 25 év)

Már gimnazista éveim alatt is inspiráló volt számomra a kezdő táncosok segítése és tanítása, ezért később vállalkoztam egy utánpótlás néptánccsoport vezetésére. (néptánc tanítás 25 év) Úgy éreztem ez a hivatásom, és megtaláltam az utamat, de hamarosan felfedeztem, hogy a tánc mélyebb élményekhez is vezethet. A táncosok egymáshoz való viszonyulása és ennek hatásai kezdtek érdekelni, így jutottam el a táncterápiához. Kérdésekkel tele vágtam bele a táncterápiás képzésbe, és a válaszokra való rátalálással párhuzamosan az önismeret útján is elindultam. (Mozgás- és táncterápia képzés 6 év, jóga, transztánc, 5 ritmus tánc)

Szemléletmódom változásával másfajta mozgásformák iránt kezdtem érdeklődni. Egy nyitott óra keretében kipróbáltam a kontakt improvizációt és azonnal beleszerettem. Szabadság, nyitottság, belefeledkezés – a néptánc kötöttségei után egy teljesen új világ várt arra, hogy felfedezzem. (kontakt improvizáció 15 év, weight-flow contact 4 év) Tovább kutatva több testtudati módszerrel is foglalkozni kezdtem. (Autentikus Mozgás 9 év, Body Mind Centering 2 év, Skinner Releasing Technique)

Az évek során gyűjtött tapasztalatok összeértek bennem, és ráébredtem, hogy a mozgásformák lényege, alapjai, és a testsúllyal való munka azonos tőről fakadnak. Visszatérve a néptáncos gyökerekhez egy új szemléletmóddal kiegészítve jött létre a Kontakt-néptánc, mely egyesít mindent, ami fontos számomra: a tanítást, az önismeretet, a tradíciót és a szabad mozgást. (Kontakt-néptánc 8 év)

Pár év elteltével újabb kihívásokat keresve találtam rá a masszázsra. Az érintésnek már a néptáncban is nagy jelentősége volt számomra, majd a táncterápia során vált még hangsúlyosabbá. Többféle masszázsfajtát elsajátítva jöttem rá, hogy a masszázs milyen pozitív testi és lelki hatással lehet az emberekre – biztonságérzetet nyújt, kapcsolatot teremt, megnyugtat vagy akár felpezsdít. (Lomi Lomi Nui, Dinamikus Rapid Masszázs, gyógymasszázs)

Haladok tovább a megtalált úton, nyitottan az újdonságokra, de nem feledve mindazt, amit eddig tanultam, tapasztaltam és megismertem, szem előtt tartva a legfőbb motivációt, hogy segíthetek másoknak is rátalálni a saját útjukra.

Kapcsolat: reka@kontaktneptanc.hu

Györke Tímea

Néptánccal 20 évet foglalkoztam – ez volt a kezdet, majd szertorna, Limon és Graham technika után a kontakt improvizációba keveredtem bele. Manapság az improvizáció, különböző táncstílusok, mozgás színház, különféle művészeti ágak egymást termékenyítő kontaktusa, s mindezek pszichés, személyiség fejlesztő hatása érdekel.

Timivel alkottuk meg ezt a módszert, kezdtük el a közös munkát 2010-ben és együtt tartottunk hétvégi csoportokat. Itt van egy 2012-es interjú Timivel (Réka)

Tóth Miklós

Felnőtt fejjel szerettem bele a néptáncba és újra a mozgásba. 2 év színpadi tánc után az improvizációs, önismereti mozgásformákban kerestem mindazt, ami hiányzott nekem a néptáncos közegből. A Lemanguria Tanodában végeztem foglalkozásvezetői képzést, majd 3 éve Szilágyi István harcművész mestertől kezdtem tanulni a Mediball módszeren keresztül a test-lélek-szellem egységének természetes használatáról. Az itt tapasztaltak ösztönöztek arra, hogy megteremtsek egy olyan közeget, ahol együtt van jelen a néptánc formáinak szépsége és ereje és a testtudati módszerek mélysége, meghittsége és hatékonysága.

Miklós támogatott a weboldal elkészítésével és ötleteivel, hogy 2016-ban létrejöhessen a rendszeres Kontakt-néptánc kurzus. (Réka)